Strasbourg
Dar să ne întoarcem în Strasbourg, capitala Alsaciei și să vă povestesc puțin despre acest minunat oraș franțuz al cărui nume, este de origine germanică și se traduce orașul de la întretăierea străzilor.El mai este cunoscut și ca oraș al berzelor, simbolul fertilității putând fi regăsit adeseori prin oraș, sub formă de emblemă la diferite localuri, restaurante .
Într-adevăr este un oraș coket cu o arhitectură variată și cu o populație de peste 360. 000 de mii locuitori, situat pe malul stang al fluviului Rin. Orașul Strasbourg este o combinație perfectă a două culturi, cea germană și cea franceză, mai ales din punct de vedere arhitectural. Și pentru că tot am vorbit de arhitectură nu aveam cum să nu recunosc stilul secolului al XVI – XVII, cu influențele specifice ale imperiului roman dar și căsuțele, clădirille elegante în stil Louis XV, cu acoperișuri mansardate tipic franceze.
Inima orașului Grand Île (Insula Mare), este împrejmuită de râu Ile și de canalul Faux-Rempart, iar priveliștea este foarte frumoasă din cauza numeroaselor poduri și podulețe care traversează râul.
Cel mai important edificiu al orașului este impunătoarea catedrală Notre-Dame din Strasbourg, construită în secolul al-VII-lea aproape neschimbată din perioada Evului Mediu. Centrul vechi se află la mică distanță de gară şi pe orice străduță alegi să mergi te poți orienta după turnul catedralei Notre-Dame, şi ea cu o istorie interesantă.
Catedrala a fost construită în stil gotic pe locul unui fost templu roman, din gresie roșie-rozalie din munții Vosges, și a durat câteva secole deoarece însumează o serie de stiluri arhitecturale pornind de la secolul al X până în secolul al XV-lea, păstrând până astazi rămășițe specifice arhitecturii romane.
Interiorul catedralei este și el impresionant și, în comparație cu alte catedrale gotice pe care le-am vizitat de-a lungul timpului, acesta este cald și primitor, fiind decorat extrem de elegant și meticulos.Turnul grandios, cu o înălțime de 142 m şi cele 300 de trepte de urcat ale catedralei Notre-Dame de Strasbourg, rămân fără îndoială, atracțiile orașului. Exteriorul este o lecție biblică, fațada de vest, opera lui Erwin, bogat decorată cu sute de sculpturi realizate cu măiestrie şi cu o atenție deosebită acordată detaliilor iar în partea de sud, sclupturi alegorice create de un artist german.
Însă cele mai multe surprize sunt de găsit în interior: vitraliile din secolele XII-XIV, orga, amvonul frumos scluptat, marea rozetă și numeroasele statui. Ferestrele catedrale sunt niște vitralii superbe, medievale. Printre cele mai excepționale se remarcă fereastra de trandafiri din vitralii de vest și ferestrele vitralii în stil bizantin în cor.
Cea mai importantă comoară a catedralei este ceasul astronomic, o capodoperă matematică a mai multor artiști, tehnicieni din perioada renascentistă.
Înălțimea ceasului de 18 m, considerată ca fiind una dintre cele mai mari din lume, atrage toate privirile, în mod special la ora prânzului, când sunt vizibile toate figurinele care-l împodobesc. Acestea reprezintă omul și etapele vârstei lui – copilăria reprezentată printr-un copil, perioada adultă de un adolescent, un adult şi bătrânețea de un bătrân, dar şi pe cei 12 apostoli.
Realizat de un grup de ceasornicari, sculptori, pictori și tehnicieni elvețieni în 1547, ceasul calculează ziua în care cade Paștele, anii bisecți, calculează cu precizie eclipsele solare, răsăriturile şi apusurile, arată ora oficială, solară, ziua săptămânii, luna , anul, semnele zodiacale și poziția anumitor planete. Fațada faimosului ceas înfățișează ,,Coloana Îngerilor, a Judecății de Apoi, anotimpurile. Istoria acestui ceas se derulează în fiecare zi , la ora 12:30 pe pereții catedralei prin intermediul unui film proiectat în trei limbi diferite ( engleză, franceză și germană) Mecanismul acestui faimos ceas datează din secolul XIX.
În apropierea catedralei sunt numeroase muzee și galerii de artă cum ar fi: Muzeul Alsacian, Muzeul de Artă Contemporană, Palatul Rohan, Muzeul de Istorie și multe alte atracții turistice. Tot în centru se găsește și Casa Kammerzell, una dintre cele mai cunoscute clădiri din Strasbourg, dar și una dintre cel mai bine conservate și ornate clădiri medievale din arhitectura goticului târziu.
În funcție de timpul pe care îl veți avea la dispoziție puteți admira, descoperi orașul plimbându-vă pe stăzile înguste, pietruite pline de flori și verdeață, foste cartiere antice, bogate în istorie, cultură și meșteșuguri tradiționale din Alsacia.
Piața principală se numește Kleber, nume împrumutat de la ofițerul Jean-Baptiste Kleber iar nu foarte departe găsim și piața Gutenberg. Odată ce ai ajuns aici îți este chiar greu să nu te ospătezi din gastronomia specific alsaciană, și anume tradiționalul choucroute.
Varza acră, condimentele, cartofii, cârnații și șunculița sunt un deliciu aromat cu vin alb, gastronomia și arta contemporană, au deopotrivă influență franceză și germană. Deasemeni nici patiseriile, ciocolateriiile nu sunt de ocolit. Sunt irezistibile, cu tot dulcele fin pe care ți-l oferă , o gamă variată de produse delicioase, apetisante care îți ispitesc din plin papilele gustative.
Tot în ceastă piață sunt consemnate evenimente istorice, reforme și apariția tiparului datorită lui Johannes Gutenberg, cel care a perfecționat presa tipografică și literele mobile. Și dacă vrei să meditezi ascultâd acorduri la acordeon, poți să faci acest lucru în timp ce savurezi o cafea aromată chiar în centrul pieței.
Pentru turiștii care ajung aici în perioada sărbătorilor de iarnă foarte cunoscută este și Piața de Crăciun din Strasbourg, cea mai veche din Europa, piață ce își are originea tot în perioada Evului Mediu cu atestare documentatră pe la 1570. Atunci era cunoscută sub numele Piața Sfântului Nicolae, sărbătore care celebra pe Sfântul Nicolae, cel care oferea cadouri copiilor. Mai tărziu consiliul municipal a decis să dedice activitățile târgului Pruncului Născut Iisus, și astfel a luat naștere Piața de Crăciun. Aici sărbătorile sunt magice.
Totul este împodobit feeric cu lumini colorate, ursuleți de puș agățați la balcoanele caselor , crenguțe de brad, decorațiuni, figuri ornamentale, obiecte de artizanat, dar și delicii culinare și nelipsitul vin fiert de calitate alsaciană. Târgul de Crăciun ţine mai mult de o lună (25 noiembrie ─ 31 decembrie), perioadă în care localnicii şi turiştii deopotrivă se bucură de sărbători şi de oraş. Dragostea este la ea acasă în toată splendoarea, bunătatea.
Strasbourgul este supranumit și orașul tranvaielor datorita excelentei rețele de transport public, plimbările cu tranvaiul fiind cele mai frumoase din Europa datorită traseului interesant: de la sediul central al Parlamentul European, unde anual au loc cele 12 ședințe în plen, spre Universitate. La momentul actual, Stasbourgul este cel de-al doile cel mai important oraș diplomatic francez după Paris, sediul Consiliului European existând aici încă din 1949.
Independența caracterizează orașul din punct de vedere cultural, având propria Operă, mândrindu-se cu singurul teatru național din afara Parisului, două festivale internaționale de muzică și singurul post de televiziune binațional din Europa, Arte.
Istoria Galeriilor Lafayette
Și dacă tot ești în centrul orașului cu siguranță celebrele galerii Lafayette îți vor atrage atenția. Istoria lor este consemnată în anul 1893 când, verișorii Theophile Bader și Alphonse Kahn au deschis împreună un magazin unde vindeau materiale de cusut, metraje, care s-a numit ”Aux Galeries Lafayette”.
Numele magazinului făcea referire la adresa inițială unde era situat magazinul, strada La Fayette.La scurt timp după deschiderea magazinului ei au început să confecționeze și să vândă propriile confecții. Magazinul s-a extins rapid prin achiziționarea mai multor clădiri apropiate și astfel Galeriile Lafayette a devenit un important departament așa zis bazar de lux ce vindea o gamă larga de produse, o marfă bogată, luxoasă care facea pe toată lumea să se întoarcă, să se uite în jur și să cumpere.
În 1905, Bader a angajat un arhitect francez, Georges Chedanne pentru a recondiționa clădirea pe care o achiziționase. Procesul de renovare a durat doi ani, până în 1907. Câțiva ani mai târziu complexul a fost extins de Ferdinand Chanut, un discipol de-al lui Chedanne, luând naștere ceea ce putem admira astazi, un concept al mișcării Art Nouveau.Rampa scării centrale este inspirată de cea din Opera Garnier.
Oficial Galeriile Lafayette, și-au deschis porțile în luna octombrie a anului 1912. Caracteristica clădirii este fără îndoială Domul monumental din sticlă colorată și fier forjat creat de Ferdinand Chanut.
Domul fastuos neo-bizantin, cu o înălțime de 43 de m conceput de artistul Jacques Gruber a devenit rapid simbolul clădirii și i-a dat porecla de Magasin Coupole. Prin această cupolă maiestoasă, lumina de aur a zilei inundă, se reflectă pe fiecare produs expus făcându-l astfel să strălucească, făcându-l și mai prețios.
În 1916, Galeriile Lafayette au început să se extindă și în afara Parisului, în orașe mai mici din Franța cum ar fi Nisa, Nantes iar în 1996 s-a deschis primul magazin Lafayette în afara granițelor franceze, mai exact la Berlin, scriind astfel o pagină nouă în cartea istoriei sale.
Strasbourg a fost și este un loc ideal pentru oameni de excepție, oameni care au studiat diferite arte, științe politice sau tehnice: scriitorul Johann Wolfgang von Goethe, prințul Klaus Wenzel von Metternich cancelar al Imperiului Hasburgic.
Am fost plăcut surprinsă să aflu că și o parte din elita personalităților românești a avut o legătură directă cu acest important colos cultural din Strasbourg, menționând cu mândrie pe Nicolae Iorga, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Strasbourg, și Mircea Eliade care a ținut conferințe la aceiași universitate.
Sper ca la sfârșitul acestei călătorii virtuale să vă puteți imagina prin intermediul artei fotografice și a conexiunilor istorice, arhitecturale acest minunat oraș situat la interferența de drumuri culturale, social-educaționale, un loc pe care să îl vizitați cât de curând, de care să vă bucurați dacă nu ați făcut-o deja, sau pur și simplu să îl așezați pe lista obiectivelor de vizitat în următoarele concedii sau vacanțe. Vă garantez, nu veți regreta.
Stewardesă De Nota 10, Ramona from Romania, with Love!