Locuri Tradiții Obiceiuri Reflecții

Lacul Mija

Drumețiile montane se află în topul preferințelor atunci când vine vorba despre activități, ce contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate ale organismului. Practic această activitate motrică, poate fi realizată în orice anotimp, având alături un grup de prieteni sau un camarad care să fie pasionat de a face mișcare în aer liber.

Cercetările medicale au confirmat că acest tip de mișcare are un efect pozitiv asupra depresiei deoarece, pe lângă efortul fizic depus, mersul pe jos, cățărările, omul se poate bucura de aerul curat și de peisajul montan, absolut vindecător care ne face să ne deconectăm de lumea digitalizată, de echipamentele tehnice, ajutând astfel organismul să se deschidă și să fie receptiv la alt gen de stimuli, la percepția imaginilor și a sunetelor din natură, admirând zăpada, ploaia, soarele și imensitatea cerului albastru.

O drumeție montană este în același timp și un obiectiv atins, dar și o plăcere necesară.

Munții Parâng fac parte din lanțul Carpaților Meridionali grupa muntoasă Parâng-Șureanu-Lotrului, fiind cea mai mare ca suprafață dintre masivele muntoase ale României.

De la est la vest măsoară aproximativ 50 de km iar de la nord la sud circa 25 km. Indiferent ce traseu montan am alege să parcurgem, toate au un farmec special care impresionează pe oricine, într-un mod extraordinar de plăcut.

O călatorie spre inima Munților Parâng ne conduce la Lacul Mija , un loc absolut superb care îți taie respirația. Cunoscut și sub denumirea de Lacul Zăvoiele sau Tăul de la Lunci este un lac glaciar situat în Munții Parâng, bazinul Jiețului.

Situat în caldarea glaciară din dreapta zanoagei Mija, la altitudinea de 1975 m, lacul Mija este străjuit de Varful Slivei, situat în dreapta lui. Forma lacului este  aproximativ trapezoidală cu unghiurile ușor rotunjite, și pare că este o inimă de culoare albastră – verzui, orientată pe direcția sud – nord.

Lungimea de 120 m și lațimea maxima de 100 m îi conferă o suprafață de 0,80 ha, iar adancimea lui maximă este de 6,5 m.

Abundența precipitațiilor este principala sursă de alimentație cu apă a Lacului Mija, cu precădere Primăvara când nivelul apei crește, determinând o suprafață de 1 hectar și o adancime maximă a apei de 7,5 m.

Fiind situat în spatele unui înalt baraj glaciar, lacul nu are evacuare la suprafață, apa ieșind prin infiltrație în grohotiș.

Traseul propus pentru a ajunge la Lacul Mija poate fi cel următor: Complex Turistic Parang (stație debarcare telescaun – 1685m) – Lacul Mija (1975m). Durata traseului  se poate estima la aproximativ ~2h – 2h30 min.    Marcajul : Banda roșie, apoi punctul galben. Traseul nu este greu de parcurs.

În prima parte a traseului urmărim marcajul banda roșie, și la aproximativ 1h – 1h30min vom întâlni și marcajul punct galben.

Traseul marcat cu banda roșie continuă catre Varful Cârja (2405m) și către Vârful Parângul Mare (2519m). Pentru o tură mai interesantă putem vizita Vf. Cârja, și apoi să ne întoarcem către Lacul Mija. Pentru a ajunge la Complexul Turistic Parang studiem traseul Varful Parângul Mare.

 Dupa ce întâlnim marcajul punctul galben , urmează o coborâre destul de lungă, traversăm valea, și dupa o scurtă urcare ajungem la lac. În vale, aproape de traseu exista și o stână.

Atunci când alegi să pornești în drumeție spre lacul Mija, spre această inimă albastră a Munțior Parâng, de fapt alegi să îi oferi sufletului o tratație deosebită. Pornești din orașul Petroșani și ajungi sus în Stațiunea Parâng cu ajutorul telescaunului sau pe drumul asfaltat care duce până aproape de pilonul 17.

De acolo motivația apare când deja vezi vârfurile Parângul Mic și Carja care te cheamă prin frumusețea, forța și energia pe care le emană. Primul urcuș, pe pârtia de schi este mai greu dar răsplata e prezentă la capătul lui unde, deja ai ocazia să savurezi liniștea muntelui și te poți odihni pe bancuța unde este situat și un panou informativ cu harta de drumeție a munților Parâng.

Drumul continua pe curba de nivel și este realmente o încântare pentru simțuri, aerul miroase a conifere, auzul este gâdilat de cântecul păsărilor, iar vederea este bucurată de creasta superbă și de râpele line ale Parângului, pline de vegetație montană și de pădurea de brad, situată cu un etaj mai jos.

Pe măsură ce ne apropiem de – Șaua Scurtu – , unde exista o răspântie a potecilor montane, apar tot mai frecvent pâlcuri de ienupăr și de jnepeni care dau miros și culoare pantelor line. La răspântie se cotește usor spre stânga și urmează o altă curbă de nivel care la un moment dat se transformă într-o coborâre pronunțată și pe alocuri spectaculoasă, spre o vale montană aflată sub Cârja. Se traverseză apoi  un pârâu vioi cu o apă rece ca gheața din care poți realimenta rezerva de apa, după care se traversează din nou o vale plină de grohotiș. Urmează încă o parte a traseului în urcare, mai aspră, care la final te duce spre intrarea în formă de „V” în căldarea străjuită de Vârful Mija unde se află lacul.

Aici se deschide o alta lume, liniștea îți țiuie în urechi însă sufletul tresare parcă, încarcat de atât de mult farmec îngrămadit într-un loc atât de compact. Aici lacul se dezvăluie în splendoarea sa și îți urează un calduros bun venit, așteptând să te încarci din nemișcarea și culoarea lui.

Crestele din jurul Lacului Mija sunt purtătoare de un farmec special, pe care nu îl poți descrie dar il simți cu ușurință. Timpul petrecut lângă Lacul Mija este o perioadă în afara cotidianului citadin, este o stare palpabilă a existenței divine, cum că există binele și frumosul manifestat prin intermediul naturii înconjurătoare, ceva complex și perfect.

Fiecare om care ajunge măcar o dată la Lacul Mija, va fi cu siguranță mai aproape de esența vieții, va înțelege că de fapt totul este făcut din dragostea lui Dumnezeu, pentru ca noi oamenii să fim fericiți, împliniți cu tot ce ne oferă natura și viața.

 Traseul înapoi spre Statiunea Parâng se face cu zâmbetul pe buze și cu sufletul împăcat, respectând traseul montan fără abateri, cu convingerea că dincolo de nori, privind de pe crestele munților, l-ai salutat și i-ai mulțumit în același timp lui Dumnezeu pentru toate câte a făcut cu pricepere și înțelepciune. Lacul Mija din inima Munților Parâng este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România ce trebuie vizitat  pentru a te reechilibra și a te reaseza pe traiectoria ta spre infinit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.